Medzinárodné dni - Slovensko

< Späť15. novemberĎalej >
Deň väznených spisovateľov - Deň väznených spisovateľov sa pripomína od roku 1980 a vznikol z iniciatívy Medzinárodného PEN Klubu spisovateľov. Deň je určený na podporu autorov a ich práva na slobodu prejavu a práva na šírenie informácií. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o prenasledovaných a väznených spisovateľov, novinárov, básnikov, vydavateľov a redaktorov na celom svete.
Sviatok sv. Alberta Veľkého, patróna vedcov - Sv. Albert Veľký patrí medzi veľkých teológov katolíckej cirkvi. Žil v 13. storočí a počas svojho života vynikal svojimi encyklopedickými vedomosťami, venoval sa všestrannej vedeckej činnosti a prispel tak k vedeckému rozvoju ľudstva. V roku 1931 ho pápež Pius XI. vyhlásil za svätého a o desať rokov neskôr ho pápež Pius XII. vyhlásil za patróna vedcov.
Medzinárodný deň geografických informačných systémov - Medzinárodný deň geografických informačných systémov bol iniciovaný v USA a pripomína sa od roku 1999. Tento deň zdôrazňuje významnú úlohu geografických informačných systémov pri vytváraní geografickej povedomia na celom svete. Geografické informačné systémy sa využívajú napríklad vo vede, pri územnom plánovaní, kartografii, kriminológii alebo logistike.
Viac na Ťaháky-referáty.sk - Medzinárodné dni