Medzinárodné dni - Slovensko

Svetový deň poézie - 21.marec bol v roku 1999 vyhlásený medzinárodnou organizáciou UNESCO ako Svetový deň poézie (Poetry Day) . Účelom tohto dňa je propagovanie, čítanie, písanie a publikovanie poézie po celom svete, ako aj poskytnutie uznania národným aj medzinárodným aktivitám v oblasti poézie. V niektorých svetových krajinách sa oslavuje Deň poézie 15. októbra na počesť narodenia Vergília, rímskeho epického básnika za vlády Augusta.
Svetový deň zdravého spánku - Svetový deň zdravého spánku bol vyhlásený v roku 2001 Medzinárodnou nadáciou pre duševné zdravie a neurológiu (IFMHN). Ľudia trpiaci nespavosťou sú náchylnejší na ischemickú chorobu srdca, trpia bolesťami hlavy, depresiami, podliehajú závislosti od alkoholu a ďalších drog. Tento deň je určený na oslavu spánku a jeho cieľom je znížiť problémy so spánkom prostredníctvom lepšej prevencie a riešení porúch spánku.
Medzinárodný deň invalidov - Medzinárodný deň invalidov sa pripomína od roku 1960 a bol iniciovaný Medzinárodnou federáciou telesne postihnutých – invalidov práce a civilných invalidov (FIMITIC). Deň určený na poskytnutie pomoci ľuďom s telesným postihnutím a upozornenie na pracovné a sociálne problémy, ktorým títo ľudia čelia v spoločnosti.
Medzinárodný deň bábkarstva - Medzinárodný deň bábkarstva alebo aj bábkového divadla bol vyhlásený v roku 2002 Medzinárodným bábkarským zväzom (UNIMA). Je to deň oslavy bábkarstva určený na podporu umenia bábkohercov, ktorí pomocou bábok poučujú deti o nových a vzrušujúcich veciach, počúvajú ich príbehy, pomáhajú im zbaviť sa strachu a privádzajú deťom na tvári smiech a radosť. Bábkarstvo má bohatú históriu a na Slovensku má viacero podôb a vysokú úroveň. Okrem hier pre deti uvádzajú aj náročné divadelné hry pre dospievajúcu mládež a dospelého diváka.
Medzinárodný deň lesov - Svetový deň lesov vznikol na 23. Valnom zhromaždení Európskej poľnohospodárskej konfederácii (ECA) a je iniciovaný od roku 1971 Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Tento deň sa slávi pri príležitosti jesennej rovnodennosti na južnej pologuli a jarnej rovnodennosti na severnej pologuli. Cieľom je vytvorenie povedomia o význame, prínose a hodnotách lesov. Lesy tvoria elementárnu úlohu pre životné prostredie na Zemi. Sú nenahraditeľné, a preto si ich musíme chrániť.
Svetový deň Downovho syndrómu - Svetový deň Downovho syndrómu bol vyhlásený v roku 2006 na podnet organizácií Down Syndrome International (DSI) a European Down Syndrome Association (EDSA). Dátum bol symbolicky odvodený z číslic 3 a 21 (trizómia 21. chromozómu). Cieľom je zvýšiť povedomie ľudí o tomto genetickom ochorení a zapojiť ľudí s Downovým syndrómom do spoločnosti.
Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii - Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 21. marec za Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii ako reakciu na vraždu 69 černošských demonštrujúcich v juhoafrickom Sharpeville v roku 1960 proti novému zákonu potláčajúcemu ich slobodu. V tento deň sa zameriava pozornosť na problémy rasizmu a zdôrazňuje sa potreba rasovej harmónie.
Svetový deň sociálnej práce - Svetový deň sociálnej práce a sociálnych pracovníkov vznikol v roku 2007 na podnet Medzinárodnej federácie sociálnych pracovníkov (IFSW). Sociálna práca sa zameriava svoju pozornosť na podporu ľudských práv a sociálnej spravodlivosti. Rieši nielen na individuálne problémy, ale aj väčšie sociálne otázky, ako je chudoba, domáce násilie, bezdomovectvo a zdravotná starostlivosť. Jej cieľom je zlepšiť národnú a medzinárodnú sociálnu politiku.
Viac na Ťaháky-referáty.sk - Medzinárodné dni